Інформація
Реєстраційний номер
0216U001273, Науково-дослідна робота
Назва роботи
Способи підвищення лежкості овочів свіжих, маточників дворічних овочевих культур з використанням передзбиральних і післязбиральних обробок та екологічно-адаптивної енергоощадної системи вирощування.
Керівник роботи
Гордієнко Інна Миколаївна,
Дата реєстрації
03-02-2016
Організація виконавець
Інститут овочівництва і баштанництва НААН
Опис
Метою досліджень - наукове обґрунтування та розробка заходів підвищення якості і лежкоздатності цибулі ріпчастої та буряка столового. Об'єкти дослідження - процес і закономірності формування якості та лежкості цибулі ріпчастої гострого сорту Ткаченківський і напівгострого сорту Веселка, буряка столового сорту Бордо Харківський і Вітал. Досліджено і обґрунтовано важелі впливу на процеси накопичення поживних речовин та їх зміну під час зберігання у цибулі ріпчастій та буряку столовому. За допомогою статистичного аналізу результатів досліду виявлено фактори, що впливають на лежкість продукції. Зокрема збереженість цибулі ріпчастої має тісний прямий кореляційній зв'язок із вмістом сухої речовини (г=0,80 - 0,94) і відношенням дицукри/ моноцукри (г=0,72-0,98) та зворотній зв'язок із вмістом моноцукрів (г= - 0,77 - - 0,95). Чим вища величина відношення дицукри/моноцукри, тим кращою лежкістю характеризується продукція цибулі ріпчастої. На основі отриманих даних розроблено технологічні прийоми, що забезпечують підвищення лежкості продукції досліджуваних культур. Позакореневе підживлення рослин цибулі добривом "Нутрівант плюс" з розрахунку 2 кг/га сприяло збільшенню виходу товарної продукції після 6 місяців зберігання на 2,2-3,5 % порівняно з еталоном (82,2-75,4% відповідно сорту). Передзбиральна обробка регулятором росту Фазор в концентрації 0,25, 0,5, 0,75 і 1,0 % забезпечує під час зберігання зниження втрат від проростання на 48,7 - 90,7 % у сорту Ткаченківська і на 46,4 - 64,2 % у сорту Веселка, що підвищує збереженість продукції до 86,5 - 91,6 % та 72,5 - 80,0% відповідно. Комплексне застосування біопрепаратів Планриз, Триходермін, Фітоцид і Гаупсин на цибулі ріпчастій під час вирощування та перед закладанням на зберігання знижувало втрати продукції на 19,3-42,0 % порівняно з контролем (без обробки) де втрати складали 15,0 % і 31,9 % залежно від сорту. Перед- та післязбиральна обробка буряка столового біопрепаратами Байкал ЕМ-1У, Гаупсін та Фітоцид-Р сприяла підвищенню збереженості коренеплодів (180 діб зберігання) сорту Бордо харківський на 13,0 - 15,8 %, сорту Вітал - 16,6 - 19,5 %; контроль - 63,8 %, та 71,0 % відповідно. Внесення органічного добрива Аровіт-кор в дозі 2 т/га і Агровіт-Кор 1 т/га + N30P30К60 забезпечує підвищення збереженості коренеплодів до 77,5 і 95,4 % залежно від сорту. Науково-технічний рівень досліджень відповідає сучасним вимогам щодо проведення досліджень.
Опис продукції
Досліджено і обґрунтовано важелі впливу на процеси накопичення поживних речовин та їх зміну під час зберігання у цибулі ріпчастій та буряку столовому. За допомогою статистичного аналізу результатів досліду виявлено фактори, що впливають на лежкість продукції. Зокрема збереженість цибулі ріпчастої має тісний прямий кореляційній зв'язок із вмістом сухої речовини (г=0,80 - 0,94) і відношенням дицукри/ моноцукри (г=0,72-0,98) та зворотній зв'язок із вмістом моноцукрів (г= - 0,77 - - 0,95). Чим вища величина відношення дицукри/моноцукри, тим кращою лежкістю характеризується продукція цибулі ріпчастої. На основі отриманих даних розроблено технологічні прийоми, що забезпечують підвищення лежкості продукції досліджуваних культур.