Інформація
Реєстраційний номер
0216U005691, Науково-дослідна робота
Назва роботи
“Розробити методи підвищення ефективності селекційного процесу створення жаростійких ліній овочевих культур”
Керівник роботи
Кравченко Владислав Андрійович,
Дата реєстрації
09-02-2016
Організація виконавець
Південна державна сільськогосподарська дослідна станція ІВПіМ НААН
Опис
Метою досліджень є прискорення й здешевлення процесу створення нових жаростійких з високою потенційною продуктивністю та якістю плодів ліній овочевих культур шляхом використання комплексу методів оцінки вихідного та селекційного матеріалу на первинних етапах органогенезу. Методи досліджень. – польовий – проведення польового досліду; вимірювально - ваговий – визначення біометричних показників рослин; лабораторний – визначення хімічного складу плодів, вмісту елементів живлення в ґрунті; математично-статистичний – оцінка достовірності отриманих результатів досліджень; органолептичний. За результатами проведених досліджень виявлено кореляційні зв'язки: між жаростійкістю і кількістю продихів на нижній стороні листка (r = 0,81 — 0,84), жаростійкістю та площею листка у перцю солодкого (r = 0,54), у помідора між - довжиною періоду “сходи — дозрівання плодів” з довжиною міжфазного періоду “цвітіння — дозрівання” (r = 0,89), у баклажана та перцю солодкого між довжиною періоду “сходи - біологічна стиглість” з міжфазним періодом “цвітіння-біологічна стиглість” (r = 0,76) та (r = 0,66) відповідно. Встановлено, що при створені скоростиглих сортів та гібридів необхідно вести добір зразків з короткими міжфазними періодами “цвітіння — дозрівання” у помідора , “цвітіння-біологічна стиглість” - у баклажана та перцю солодкого. Розроблено та запатентовано метод польової оцінки жаростійкості овочевих рослин за кількістю продихів на нижній стороні листка та метод оцінки якості свіжих плодів помідора. Розроблено метод (патент №102645 від 10.11.2015) відбору жаростійких ліній овочевих культур. Відбір проводять після прогрівання проростків в термостаті при температурі 40°С помідор і перець солодкий та 43°С баклажан 6 годин. Відбирають проростки по величині приросту, яка знаходиться в межах від +2 до +3 середньоквадратичних відхилень від середнього значення величини приросту по популяції. Створено та передано до НЦГРРУ 3 лінії помідора, 3 лінії перцю солодкого та 3 лінії баклажану з найбільшою комбінаційною здатністю за ознаками жаростійкості, продуктивності, та вмісту сухих речовин. По результатам конкурсного сортовипробування в 2015 році кращим виявився новий сорт помідора Фрегат, який достовірно перевищив стандартний сорт Лагідний за урожайністю на 9,6 т/га. Перспективний сорт перцю солодкого Одісей достовірно перевищив за урожайністю стандарт Злато Скіфів на 5,2 т/га та вмістом сухої розчинної речовини на 0,6%. Найбільш врожайним виявився сорт баклажану Забава, який дав достовірну прибавку уражаю 5,4 т/га порівняно з стандартом Алмаз. Сорти передано до Державного сортовипробування.
Опис продукції
Сорт баклажану Забава.До технічної стиглості 110-116 днів, біологічної – 140-145. Універсального використання. Жаростійкий. Відносно стійкий проти макроспоріозу, вершинної гнилі та вірусних хвороб (бали 5-7). Урожайність 420-460 ц/га. Плід циліндричний, довжиною 25-35 см, діаметром 4-5 см, масою 180-230 г. Мякуш білий, середньої щільності. в технічній стиглості чорно-фіолетовий. Вміст сухої розчинної речовини в плодах 7,4 %, загального цукру – 3,8%. Кущ напіврозлогий, середньорослий висотою 60-70 см.