Тепловий стрес є типовою проблемою літнього
періоду у високопродуктивних молочних корів незалежно від
географічного розміщення підприємств з виробництва молока і
відрізняється лише ступенем його інтенсивності. Підвищення частоти
виникнення теплового стресу, вірогідно є явним наслідком глобальних
змін клімату, що впливає на молочне скотарство, яке обумовлено
підвищенням температури зовнішнього середовища. Так,
прогнозується, що молочна галузь України в найближче десятиліття
буде здійснювати свою діяльність в умовах більш теплого
навколишнього середовища зі збільшенням потреби у високій
ефективності галузі. Тому молочні господарства, що розвиваються,
мають бути готовими до глобальних змін клімату, а ветеринарне
забезпечення їх доведеться адаптувати до цих змін.
Необхідно критично оцінити ризики теплового стресу в дійних
корів щодо рівня продуктивності і рентабельності молочної галузі. За
теплового перегрівання змінюється поведінка корів, фізіологічні
процеси, енергетичний баланс і стан антиоксидантної системи в їх
організмі, в результаті чого знижується якість молока (зниження
вмісту жиру і білка), продуктивність (зменшення надоїв), погіршується
загальний стан, відтворна здатність, підвищуються ризики виникнення
ацидозу рубця, маститів, ендометритів тощо. Для профілактики
теплового стресу в корів слід контролювати в приміщеннях
температурно-вологісний індекс (THI) в межах ˂ 72, не допускати
температури ˃ 24 ºС і вологості ˃ 70%. Необхідно також вчасно і
якісно змінювати умови утримання та годівлі для зниження впливу
теплового стресу на високопродуктивних корів.
Article
Other
Кощавка М.М..
:
published. 2018-01-01;
Наукова бібліотека НУБіП України,
2118U000414