Aegilops як джерело генів для покращення господарчо-корисних ознак пшениці
Керівник роботи
Блюм Ярослав Борисович, Доктор біологічних наук
Дата реєстрації
25-01-2021
Організація виконавець
Державна установа "Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України"
Опис
На дослідній ділянці розмножено зразки Ae. biuncialis різного походження. У грецького зразка Ae. biuncialis IU065935 ідентифіковано алелі локусів високомолекулярних субодиниць глютенінів Glu-U1b, Glu-U1a, Glu-Mb1a, Glu-U1l. Алель Glu-U1l не зустрічався серед раніше досліджених зразків Ae. biuncialis, що походять з території Криму, на відміну від решти алелів. Алель Glu-U1l кодує х-субодиницю з найбільшою молекулярною масою серед всіх ідентифікованих варіантів. У азербайджанських зразків Ae. biuncialis визначено алелі Glu-U1a, Glu-U1g, Glu-Mb1c, Glu-Mb1h. Серед досліджених зразків Ae. biuncialis з природних популяцій і колекційних зразків разом ідентифіковано 12 алелів локусу Glu-U1 (і відповідних блоків високомолекулярних субодиниць глютенінів) і 19 алелів Glu-Mb1. Серед розмножених колекційних зразків Ae. biuncialis, які можна використовувати для подальших досліджень, є 9 різних алелів Glu-U1 і 14 алелів Glu-Mb1.
Керівник: Блюм Ярослав Борисович. Aegilops як джерело генів для покращення господарчо-корисних ознак пшениці.
Державна установа "Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України". № 0221U101826