Інформація
Реєстраційний номер
0215U007735, 0111U005084 , Науково-дослідна робота
Назва роботи
Наукові засади формування і механізми функціонування ринку органічної овочевої продукції.
Назва етапу роботи
Керівник роботи
Рудь Вікторія Петрівна,
Дата реєстрації
13-01-2016
Організація виконавець
Інститут овочівництва і баштанництва НААН
Опис етапу
Об'єкт досліджень - є комплекс теоретичних, методичних і прикладних принципів формування та функціонування ринку органічної овочевої продукції, враховуючи світові напрями розвитку АПК та вимоги СОТ та ЄС щодо сертифікації цього сегменту ринку. Мета: - теоретичне обґрунтування і розробка шляхів підвищення конкурентоспроможності галузі овочівництва на основі удосконалення наукових засад формування і механізмів функціонування ринку органічної овочевої продукції. Результати: Обґрунтовано теоретико-методологічні основи щодо особливостей функціонування органічного овочевого ринку, вільного від ГМО з урахуванням членства України в СОТ та ЄС. Шляхом респондентного опитування визначено ступінь взаємодії і взаємозв'язку попиту і пропозиції на органічну овочеву продукцію, а також визначено вплив соціально-економічних факторів на формування ціни та її складових частин. Розроблено модель оптимізації посівних площ для господарства, що планує перейти на виробництво органічних овочів. Розроблено нормативи собівартості на вирощування основних овочевих культур за умов органічного виробництва (огірок, томат, цибуля ріпчаста, капуста білоголова, морква, буряк столовий). Технологія з елементами органічного виробництва включає: застосування органічних добрив, сидератів, мульчування, деструкторів, дотримання 9-ти пільної овоче-кормової сівозміни, органічних ЗЗР і регуляторів росту (гаупсин, трихофіт, фосфогумін, актофіт). Вивчено особливості механізму ціноутворення при виробництві органічних овочів на основі нормативного методу. Визначено рівень прогнозних мінімальних цін, що дасть можливість забезпечити беззбиткове виробництво при їх подальшому застосування у практичній діяльності господарств. Розроблено пропозиції щодо регулювання органічного сектору овочевого ринку, що лягли в основу "Концепції органічного виробництва сільськогосподарської продукції в Україні" та Галузевої програми "Овочі України - 2020". Розроблено ТЕО (техніко-економічне обґрунтування проекту) науково-виробничого регіонального центру "Органічний шлях". Ключові слова: органічна продукція, ринок органічної овочевої продукції, ціна, собівартість, нормативи витрат, виробництво овочів, валовий дохід, чистий прибуток.
Опис продукції
Дані пропозиції лягли в основу "Концепції органічного виробництва сільськогосподарської продукції в Україні" та Галузевої програми "Овочі України - 2020". Впровадження розробки дозволить довести частку органічного сектору в складі овочевого до 10%, а виробництво органічних овочів до 1,5 млн т/рік до 2020 року/
Автори роботи
Кіях Оексана Олександрівна
Рудь Вікторія Петрівна
Стовбір Оксана Петрівна
Урюпіна Лариса Михайлівна
Додано в НРАТ
2020-04-02
Підписка
Повідомити вам про надходження повного тексту?
Оновлено: 2025-12-05
