Інформація
Реєстраційний номер
0225U000723, (0123U101178) , Науково-дослідна робота
Назва роботи
Інноваційні рішення сучасної упаковки продукції
Назва етапу роботи
Інноваційні рішення сучасної упаковки продукції
Керівник роботи
Летута Тетяна Миколаївна, к.т.н.
Дата реєстрації
17-01-2025
Організація виконавець
Державний біотехнологічний університет
Опис роботи
Створення упаковки для поліпшення безпеки та терміну придатності харчових продуктів
Опис етапу
Звіт про НДР: 115 с., 57 рис., 2 табл., 133 джерела. Об’єкт дослідження – зміни якості ягід суниці і плодів сливи під впливом попередньої обробки хітозаном за різних умов зберігання. Мета роботи – створення упаковки для поліпшення безпеки та терміну придатності харчових продуктів. Методи дослідження – стандартні органолептичні, фізико-хімічні, біохімічні, мікробіологічні, спеціальні фізичні, планування та математична модель. На основі аналізу наукових джерел визначено, що композиції на основі хітозану та екстрактів ЛРС можуть стати універсальними засобами для захисту плодів під час зберігання, що обумовило їх вибір для проведення досліджень у даній роботі. Дослідженнями встановлено: попередня обробка плодів та ягід розчином хітозану суттєво впливає на вміст органічних кислот та цукрів, при зберіганні у модифікованому газовому середовищі. Збільшення концентрації розчину виявило позитивний вплив на щільність тканин плодів та ягід, яка у контролі в кінці зберігання становила 0,10 кг/см2; натомість в зразках оброблених запропонованим розчином була від 0,14… 0,24 кг/см2. Запропоноване покриття позитивно впливало на органолептичні показники плодів та ягід, сповільнювало розвиток чорної гнилі збудником якої є гриб Rhizopus stolonifera, збільшувало стійкість до пошкодження грибом Aspergilus niger, запобігало розвитку захворювань спричинених грибом Mucor, що дозволяє зменшити відсоток втрат продукції. На основі отриманих результатів розроблено 3 технологічні схеми попередньої обробки плодів та ягід розчином хітозану з екстрактами лікарських трав. Розроблено технологію нанесення плівкоутворюючої композиції на поверхню плодів та ягід двома способами: 1-й – занурення плодів та ягід у ванни з робочим розчином без тари, 2-й – занурення продукції у тарі.
Опис продукції
Автори роботи
Акмен Вікторія Олександрівна
Кудряшов Андрій Ігорович
Синицина Галина Анатоліївна
Скирда Олена Євгеніївна
Скоробогатько Валентина Іванівна
Сорокіна Світлана Вікторівна
Хлопоніна-Гнатенко Ольга Іванівна
Додано в НРАТ
2025-01-17
Підписка
Повідомити вам про надходження повного тексту?
Оновлено: 2025-12-07
