На сайті Міжнародного фонду досліджень освітньої політики опубліковано новий аналітичний звіт «Розвиток систем внутрішнього забезпечення якості в українських закладах вищої освіти».

Документ підготовлений на матеріалах проведеного Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти у листопаді 2019 року загальнонаціонального опитування закладів вищої освіти та сформульованих методичних рекомендацій щодо вдосконалення системи. Було опитано 183 заклади вищої освіти. З’ясовано, що при відкритті нових освітніх програм майже всі заклади вищої освіти (понад 95%) орієнтуються на кон’юнктуру ринку.

Звіт окрім аналізу результатів опитування містить рекомендації, адресовані ЗВО та Національному агентству із забезпечення якості вищої освіти. Окремий блок рекомендацій присвячений перспективам міжуніверситетської співпраці у сфері забезпечення якості. Експерти наголошують, що ефективна діяльність з гарантування якості в українських реаліях повинна ґрунтуватися на засадах синергії процесів та механізмів зовнішнього і внутрішнього забезпечення якості. Успіху цієї діяльності має сприяти й інтенсифікація процесів утворення незалежних установ оцінювання та забезпечення якості вищої освіти. Важливою складовою досягнення успіху в сучасній освітній діяльності є готовність йти на ризик, започатковуючи нові програми у тих галузях знань або спеціальностях, які досі не були представлені у практиці ЗВО.

Детальніше: https://bit.ly/3gPaDof, https://bit.ly/3xviCNk 

Фото: Міжнародний фонд досліджень освітньої політики

Аналітичний звіт «Розвиток систем внутрішнього забезпечення якості в українських закладах вищої освіти»
2021-04-29
Share