Організація економічного співробітництва та розвитку оприлюднила звіт «Виявлення та відстеження стратегій пом’якшення наслідків зміни клімату: оцінка на основі кластерів» із серії «Робочі документи департаменту економіки ОЕСР».

У даній роботі визначаються різні типи стратегій пом’якшення наслідків зміни клімату, ухвалені країнами за останні два десятиліття, та оцінюється можливий синергетичний ефект від їхньої реалізації. В аналізі використовується політичний репозиторій Рамкової програми ОЕСР з вимірювання кліматичних дій і політики (CAPMF). Це найбільш повна і гармонізована на сьогодні база даних щодо політики пом’якшення наслідків зміни клімату, що охоплює понад 120 політичних інструментів і 50 країн за період 2000-2020 років. Статистичний кластерний аналіз дає змогу виокремити чотири типи стратегій пом’якшення наслідків зміни клімату, що вирізняються розмаїттям і жорсткістю політики пом’якшення наслідків зміни клімату. До середини 2000-х років стратегії пом’якшення наслідків були схожі одна на одну і ґрунтувалися на невеликій кількості політичних заходів і низькій загальній жорсткості. Вони почали різнитися в середині 2000-х, а потім у середині 2010-х років, оскільки деякі країни розширили розмаїття інструментів політики і підвищили її жорсткість. Результати регресії показують, що викиди негативно пов’язані із загальною жорсткістю стратегій щодо пом’якшення наслідків зміни клімату в країні. Крім того, цей зв’язок є сильнішим для стратегій пом’якшення наслідків, які включають більший набір інструментів, що вказує на більшу синергію політики.

Детальніше: https://is.gd/8rEVVB, https://www.oecd-ilibrary.org/deliver/a23b43c5-en.pdf?itemId=%2Fcontent%2Fpaper%2Fa23b43c5-en&mimeType=pdf, https://doi.org/10.1787/a23b43c5-en

Фото: скріншот

#НРАТ_Усі_новини #НРАТ_OECD

ОЕСР: ВИЯВЛЕННЯ ТА ВІДСТЕЖЕННЯ СТРАТЕГІЙ ПОМ’ЯКШЕННЯ НАСЛІДКІВ ЗМІНИ КЛІМАТУ
2023-12-27
Share