Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу».

Закон від 23 квітня 2024 року № 3642-IX прийнято з метою розширення можливостей здобувачів вищої освіти формувати індивідуальні освітні траєкторії. Також він розширює автономію закладів вищої освіти у розробленні та реалізації освітніх програм. Цим актом вносяться відповідні зміни до законів України «Про вищу освіту», «Про освіту», «Про відпустки». Зокрема, додано визначення поняття «індивідуальна освітня траєкторія здобувачів вищої освіти» як персонального шляху реалізації особистісного потенціалу здобувача вищої освіти, що ґрунтується на виборі здобувачем вищої освіти освітніх програм, суб’єктів освітньої діяльності, що їх реалізують, форм і строку здобуття освіти, освітніх компонентів. У вищій освіті індивідуальна освітня траєкторія включає, зокрема, послідовність здобуття освітніх кваліфікацій, академічну мобільність, визнання результатів навчання, здобутих шляхом неформальної та інформальної освіти тощо. Індивідуальна освітня траєкторія формується здобувачем вищої освіти з урахуванням його здібностей, інтересів, потреб, мотивації, можливостей і досвіду». Також Закон розширює практику міждисциплінарних освітніх програм на всі рівні вищої освіти, врегульовує питання освітньої кваліфікації, академічних та професійних прав випускників таких програм. Набрання чинності Закону відбудеться 16 серпня 2024 року.

Детальніше: http://surl.li/ttdtd, http://surl.li/ttdsq, https://osvita.ua/vnz/92125/

Фото: pixabay.com

#НРАТ_Усі_новини #НРАТ_Освітянам_новини

ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ДЕЯКИХ ЗАКОНІВ УКРАЇНИ ЩОДО РОЗВИТКУ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ОСВІТНІХ ТРАЄКТОРІЙ ТА ВДОСКОНАЛЕННЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ
2024-05-20
Share